Weboldal Készítők Kisokosa – Mert Neked A Megfelelő Ember Kell!

Szeretnél jelen lenni a világhálón?

Kit keress, illetve kit bízz meg a weboldalad elkészítésével?

Számos cikk foglalkozik ezzel, számos oldalról elemzik. Lényegében a Te büdzsédtől és szándékaidtól függ. A választék nagy: 

Programozó

Egy programozó elméletileg – általában gyakorlatilag is – nyilván le tud kódolni egy weboldalt, ha muszáj. Ám alapvetően a programozók nem weboldal készítéssel, hanem minden más program, szoftver, applikáció létrehozásával foglalkoznak.  Számtalan programozási nyelv közül is képtelenség mindegyikhez megfelelő mélységben érteni, így fejelsztőként a különböző cégek külön programnyelvbekben jártas embereket keresnek. Így azért róluk is elmondható, hogy a munkaerőpiaci értéke nem minden programozónak ugyanannyi. 

Tehát, hacsak nem speciális (pl számlázó) programot akarsz online környezetben futtatni, a programozó nem a te embered.

UX / UI designer

Az két fenti rövidítés az angol User Experience, illetve User Interface betűszavai. Felhasználói élmény analizálása alapján a felhasználói felület emberbarát kialakításával foglalkozik. Itt már képbe kerül némi marketing is. Hisz tudni kell mi a konverziós cél, és azt meg kell a design által valósítani. Úgy, hogy az oldalra látogató ne forduljon vissza pár másodperc alatt. Személy szerint én, a hosszú, egy oldalas “miért vedd meg ezt a cuccot” típusú oldalakról ripsz-ropsz lelépek. 

Bár a UX / UI designer az oldal felépítésében is részt vesz/vehet, a munkája ezzel nem ér véget, hisz ezután következik csak a statisztika analizásálsa,  az elemzések után pedig fejlesztési javaslatok tesz.

Tipikusan e-kereskedelemmel foglalkozó weboldalaknak van erre szükség.

Online marketinges

Online marketinggel foglalkozó szakemberek egy része ma már szintén kitanulta a weboldalkészítés csínját-bínját. A tartalomkezelő rendszerek és a website builderek segítségével már kisebb tudással is gyorsan össze lehet hozni egy weboldalt sablonokból. Mivel marketing szemmel képes a weboldalt felépíteni, jó ötlet lehet vele szerződni. Ugyanakkor fontos tudni, hogy mekkora mélységekben jártas a weboldalkészítésben. Jó előre tisztáznunk kell vele, hogy milyen tartalmat várunk el, mert előfordulhat, hogy nem kompetens a menet közben felvetett extra igények kielégítésére. 

Az online marketinges nem grafikus. A pszichológiai szövegezéshez ért főleg. Persze egyéni kompetenciák mindenhol eltérnek.

Site builder

A site builder meg abszolút nem grafikus.  A grafikusok/UI designerek által általában Photoshopban, Illustratorban, Figmában, Sketchben megálmodott design elemeket építi fel egy működőképes weboldallá HTML, CSS, PHP, JS kódok használatával. Néha komoly kihívás elé néznek, és nem csak ha túl művészi a desgin, de akkor is, ha egy grafikus túl specifikus betűtípust használ. Nem jeleníti meg akárki böngészője ezeket. Nyomtatott kiadványokban a használatuk remek, de a weben sajnos nincs helyük.

Tehát míg a designer megálmodja, a site builder életre kelti. Egy szabadúszó site builder így valószínűleg nem a te embered. Inkább csapatban dolgoznak. 

Website builder

Egy pár fős cégnek, vagy egyéni vállalkozóknak általában sem költségkerete, sem szándéka nincs nagy website kialakítására. Ha már van arculatod, logód, névjegykártyád, hírdetéseid, kész garfikai kiadványaid, és érzel magadban erőt és elég informatikai tudást, ez is tökéletes. Kis költségvetéssel összerakható sablonból egy weboldalt. Ilyen például a magát ingyenesnek hirdető Wix.

De azért jó tisztában lenni vele, hogy semmi sincs ingyen. Ingyen elkészíthetsz ugyan egy alap oldalt sablonból, de rögtön kidrül, hogy bizonyos tartalmakért fizetned kell külön. Szeretnél fejlécben futó telefonszámot? Facebook integrációt, kapcsolati űrlapot? Itt ezer, ott többezer. Ám még így is jóval olcsóbban elkészülhet egy weboldal, mint ha szakemberre bíznád. Magam ellen beszélek? Hát lehet. De olvass tovább!

Webfejlesztő

Webfejlesztők többfélék lehetne, aszerint, hogy mire szakosodtak. 

A front-end, amit látunk. HTML, CSS, JS kódok használatával a szerkezetet alakítják ki. A back-end, amit tapasztalunk. A háttérben adatok előállítása, továbbítása, feldolgozása pl. egy regisztrációs felületen. 

Az űrlap mezőit, formázását a front-end fejlesztő kódolja le. Azt, hogy a regisztráló gomb, a submit működjön, pedig PHP kódokkal a back-end fejlesztő. Különben lenne egy csinos űrlapunk, de hiába nyomjuk a gombot… (na, nekem sikerült a jelenlegi projektemben ezt megcsinálni, így sikíthattam a férjemért 😀 )

Webdesigner

Érdekesség, hogy külföldön egy webdesigner inkább grafikus, és nem elvárás, hogy értsen a webfejlesztéshez, vagy akár csak site builderként is megállja a helyét. Én a tanfolyamon tanultam sok mindent, de a tapasztalat az igazi tanítómester. 

Egy webdesigner összeségében szabadúszóként jobban tud érvényesülni, mert átfogó ismeretekkel rendelkezik a grafikai tudás terén (színelmélet, tipográfiai ismeretek, képszerkesztés, grafikai programok), amit integrálni tud site builderként, mert rendelkezik alap HTML és CSS ismerettel. 

Írtam róla egy facebook bejegyzést, mit is csinál egy webdesigner, ha érdekel:

PHP-hez én sajnos nem értek, de ami késik nem múlik. Bár van 20 éve egy másik felem. Programozó a drága, és fanatikus. Mondtam neki a jelenlegi projektemben, hogy nem jövök rá, miért nem működik az űrlap bővítméynem regisztrációs gombja és a google nem segített. Erre nekiállt és írt egy új kódot, űrlappal, megerősítő e-mailekkel, al-oldalakkal, adatbázis megjelenéssel. 2 napig szinte nem láttuk. Mire lekódolta, rájöttem én is problémám kulcsára és javítottam a hibát. 😀 

Hamarosan láthatod majd a referenciáim között, vagy itt a blogon.

Webcégek

Nos feltehetőleg ők azok, akik minden szakemberből foglalkoztatnak minimum egyet. Ezért ők a legdrágábbak. Ugyanakkor biztos lehetsz benne, hogy minden extra igényedet meg fogják tudni valósítani és utána is számíthatsz rájuk. 

Ám valljuk be őszintén egy fotósnak, lakberendezőnek, ügyvédnek, könyvelőnek, építésznek, autószerelő műhelynek, de még egy étteremnek vagy szállodának, és hasonló nem franchise alapon működő nagyobb vállakozásoknak sincs feltétlen ilyesmire szüksége. Így hát a szabadúszók is megélnek valahogy. 🙂

Remélem hasznosnak találtad a bejegyzésem. Várlak vissza legközelebb!

a tevékenységem szünetel

Sajnos mind a kapacitáshiány, mind a KATA változások miatt egyenlőre nem vállalok új megbízást.

Amennyiben érdekelne valamelyik szolgáltatásom, vedd fel velem a kapcsolatot, egy-egy kisebb megbízás talán épp belefér.